Banka Sınavları Hakkında

Banka sınavları ve Bankacılık hakkında sıkça sorulan sorular.

S: Banka sınavlarını zorluk derecesine göre sıralayabilirmisiniz?

C: Banka sınavları bankalar arasında farklılık göstersede, sektöre eleman alımı için gerçekleşen sınavların en zoru Müfettiş Yardımcılığı sınavıdır. Bu sınavı takiben Uzman Yardımcılığı, Management Trainee sınavları, İç Kontrolör sınavları, Servis Görevlisi sınavları Banko veya Gişe görevlisi sınavları olarak bir sıralama yapılabilir.

S: Banka sınavlarının mülakat kısmında elenmek nasıl bir sonuç doğurur?

C: Banka sınavlarının yazılı (test) bölümlerinden sonra gerçekleşen mülakat kısmında elenmek bu sektörde devam edebilmek için büyük bir handikap oluşturur. Özellikle Müfettiş Yardımcılığı sınavlarının mülakatından elenmek, elendiğiniz bankaya bir daha girme şansınızın olmayacağı manasına gelir, diğer bankalarda mülakatta elenmiş adaylara sıcak bakmamaktadır. Müfettiş Yardımcılığı sınavı ile ilgili olarak katı bir şekilde yapılan bu uygulama kısmen diğer pozisyonlarda da geçerlidir. Kısaca belirtmek gerekirse bir banka diğer bir bankanın elediği bir adayı almaya pek sıcak bakmamaktadır.



S: Banka sınavlarının genel kültür-yetenek soruları ile ilgili bilgi verebilirmisiniz?

C: Banka sınavlarının genel kültür-yetenek bölümündeki sorular dikkat gerektiren, basit işlemlerle çözülebilecek sayısal sorular, sözel okuma-anlama ve farklı noktaları görmenizi gerektiren sosyal sorular, güncel olarak dünyada ve ülkemizde gelişen kültürel ve finansal olaylar ile ekonomik verilere bağlı sorular sorulmaktadır. Zeka ve görsel içerikli sorular bol pratik yapılarak çözülebilecek niteliktedir.

S: Banka sınavları ile KPSS arasında nasıl bir bağlantı vardır?

C: Bugüne kadar yapılan uygulamalarda KPSS ile banka sınavları arasında bir bağlantı yoktur. Banka sınavlarına başvurmak için herhangi bir KPSS puanı falan gerekmemektedir. Banka sınavlarındaki soruların KPSS soruları ile birebir örtüştüğünü söylemek yanlış olup sınavların benzer yanları olmakla birlikte bazı farklılıklarda mevcuttur. Özetle farklılıklar üzerinde durmak gerekirse; banka sınavları şekil ve zeka içerikli soruları KPSS den farklıdır, KPSS imtihanındaki zor ve ağır formül gerektiren sorular banka sınavlarında genelde sorulmamaktadır, banka sınavları adayların güncel ekonomi, finans ve hukuksal basit bilgilerini sorgulayabilmekteyken KPSS bu formattan uzak olup daha genel bir sınav olup, banka sınavları daha özel bir formata sahiptir. KPSS sınavında karşınıza çıkacak ağır bir veya bir kaç tarih sorusu banka sınavlarında yoruma ve dikkate açık sorular olarak karşınıza çıkar, KPSS de başarısız olan bir kişinin banka sınavlarında da başarısız olacağı şeklinde veya bunun tersi yönünde bir önerme veya mantık yürütmek çok yanlış bir bakış açısı olacaktır.



S: Banka sınavlarına hazırlanmaya ne zaman başlamalı?

C: Banka sınavlarının açıklanması ile sınav tarihi arasında genelde 45 günlük bir zaman bulunması gözönüne alınırsa banka sınavlarına hazırlanmak için illaki bir sınav ilanını beklememek gerekir. 45-60 günlük süre kesinlikle az bir süre olup banka sınavları için yeterli değildir. Banka sınavlarına girmek şeklinde kesin bir kararı bulunan adayların en az 6 ay öncesinden çalışmaya başlaması ve ilan tarihine kadar ciddi bir ilerleme sağlaması gerekir.

S: Banka sınavları ile yerleştirmesi yapılan ünvanlar nelerdir?

C: Bankacılık sektöründe kullanılan ünvanlar farklılık göstersede bunları 3 kategoride özetleyebiliriz. 1-Denetim (Müfettiş Yardımcılığı, İç Kontrolörlük, Auditing) 2- Pazarlama ( Uzman Yardımcılığı, MT (management trainee), Servis Görevlisi, Stajyer Memurluk) 3- Operasyon (Stajyer Memur, Stajyer Asistan, Banko Görevlisi, Gişe Sorumlusu vb.)
ünvanlar ne olursa olsun çalışılacak alanlar kabaca bu şekilde oluşmakta olup, banka sınavları sonucu yerleştirmesi yapılan bu ünvanların genel müdürlük veya şube birimlerinde yaptıkları işlerin niteliksel farklılıkları olabilecektir.



S: İnternet ortamında yer alan banka sınavları sorularını çözmekte fayda varmıdır?

C: İnternet ortamında bulunan ve herkesin kullanımına açık ve de genellikle tek bir kaynaktan çıkan, kaynağı belli olmadığı gibi doğruluğuda belli olmayan soruları çözmek sakıncalıdır. Sadece banka sınavlarına özel değil diğer bir çok konudaki soru ve bilginin doğruluğu bilinmemektedir. Neredeyse bütün sınavlar 5 şıklı test sorularından oluşmakta iken internet ortamında 4 şıklı ve de doğruluğu göreceli olan sorular gerçek soru gibi farklı bir şekilde yansıtılmaktadır. İnternet ortamda bulunan bu tarz soruların veya bilgilerin kontrolü veya doğruluğu hiçbir kimse tarafından yapılmamaktadır.

S: Banka sınavlarına girerken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

C: Banka sınavlarına başvuru koşullarını ve imtihana dair detaylı açıklamalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Baraj uygulaması var mı? Hangi konulardan sorumlu olacaksınız? Personel alımında bölgesel kontenjan var mı? v.b. bunların içerisinden en önemli husus sınavda uygulanma ihtimali olan baraj konusunun netleştirilmesi, bazı banka sınavlarında bankalar bazı konularda baraj uygulaması yapmaktadır, baraj uygulaması yapılan dersten barajı geçemediğiniz sürece diğer konularda ne kadar başarılı olursanız olun imtihandan elenmekten kurtulamazsınız, dolayısıyla hazırlık ve imtihan sürecinden önce bu konunun netleştirilmesi gerekir.

Yeni yorum ekle

9 + 8 =