Bankacılık Hakkında

Banka sınavları hakkında kısa bilgiler:

Bankalara girmek için girilmesi gereken sınavları kariyer ve sınavların zorluk derecelerine göre kısaca şu görev pozisyonlarını dikkate alarak değerlendirebiliriz;

Gişe Görevlisi-Banko Görevlisi; Son yıllarda (2013) lise mezunu olan kişileri dahi sınava çağırmayarak, ülkemizin gelişen nüfüsü ve artan üniversite mezunu sayısına duyarlı bir hareket sergilenmektedir. İstisnalar hariç 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu veya 4 yıllık Fakülte mezunlarının girebildiği sınavlarda yaş sınırı uygulaması da yapılmaktadır. Yazılı sınavlar (test) genellikle Genel Kültür-Genel Yetenek şeklinde iki ana başlığa ayrılmakla birlikte söz konusu sınavların KPSS veya diğer sınavların Genel Kültür-Genel Yetenek başlığı altında sorulan sorularına karşın farklılıklar mevcuttur. Fakülte ayırımı yapılmayan sınavlarda ciddi bir yoğunluk ve rekabet yaşanmaktadır.



Servis Asistanı-Servis Görevlisi; 4 yıllık fakülte mezunlarının başvuru yapabildiği sınav da konular Genel Kültür ve Genel Yetenek bölümünden oluşmakta olup, sorular Banko Görevlisi sınav sorularına nazaran biraz daha zordur.

MT-Uzman Yardımcısı; 4 yıllık fakülte mezunların başvuru yapabildiği sınavlarda GKGY haricinde alan bilgisi kapsamında ( hukuk-muhasebe-iktisat-maliye-güncel türkiye ekonomik verileri ve uluslarararsı ekonomik konjektör) sorularına yer verilmektedir. Sınavlarda yabancı dil bilgisi pozitif etki yapacak niteliktedir.

Kontrolör Yardımcısı (İç Kontrolör); Uzman Yardımcılığı ile aynı kategoride yer alan sorular sorulmaktadır.

Müfettiş Yardımcısı; Banka sınavları içerisinde en zor olan sınav olarak kabul edilmektedir. İyi derece Yabancı dil bilgisi gereklilik ve avantaj sağlayacak husustur. Sınavlarda Alan bilgisinin her türlüsü ve zor olan konuları ile karşılaşmak mümkündür. Ciddi bir hazırlık ve çalışma gerektiren bu sınavların sonucunda iyi bir kariyer ve sosyal haklara sahip bir ünvan ile işe başlama şansı sizleri beklemektedir.

Bazı bankalarda yazılı sınav sonrası grup mülakatları yapılmakta ve seçilen gruplarda grubu oluşturan adayların açık uçlu konularda tartışmaları izlenmekte ve sonrasında beğenilen adaylar tekli görüşmelere davet edilmektedir.

Bazı bankalarda ise yazılı sınav sonrasındaki mülakatlar tekli görüşme şeklinde yapılmaktadır. (adayların teker teker mülakata alınması)

Banka mülakatlarında, ciddi ve ağırbaşlı bir yaklaşım içerisinde olmak, bankacılık sektörünün bürokrasi ve aristokrasi gerektiren yapısının farkında olarak tavır ve davranış geliştirmek, cevabına dair herhangi bir bilginizin olmadığı hususlarda cesurca malumatım yok diyebilmek, kıyafet seçiminde koyu ve resmi bir karma varyasyon içerisinde olmak, abartılı aksesuar kullanmamak, an itibariyle geçerli olan ekonomik ortamdan haberdar olmak, ilk etapta bilinmesi gereken hususlardır.



Neden Bankacılık?

Banka Sınavları Nasıl Gerçekleşir?

Meslek Olarak Bankacılık

Nasıl Bankacı Olunur?

Yeni yorum ekle

9 + 11 =