Yetenek Soruları (Sayısal-Sözel)-3

Grafik bir kargo şirketine ait A ve B araçlarının zamana göre aldıkları yolu göstermektedir.

24 saat sonra 2 aracın aldıkların yolların toplamı kaç km olur?

620

680

720

780

840

Cevap:1
E

A 4 saatte 20, 24 saatte 120 km
B 4 saatte 120, 24 saatte 720 km
120 + 720 = 840



Şekildeki satır/sütunlarda 1,2,3,4, rakamları yalnızca birer defa kullanılmaktadır.

Buna göre, ? yerine hangi rakam gelmelidir?

0

1

2

3

4

Cevap:2
E

İkinci satıra 1 gelecek. ? İşareti yerine 2 gelemez. O zaman 4 gelir.

Grafikte bir ülkenin ihraç ürünleri ve bu ürünlerden elde edilen gelirleri gösterilmiştir.

Sanayi ürünlerinin birim geliri daha fazla olduğuna göre, grafikte gösterilen ürünlerden hangisi sanayi ürünleridir?

I

II

III

IV

V

Cevap:3
C

III. numaralıda Ürün az Gelir fazla



Grafikte, bir aracın saatlere göre aldığı yol km olarak verilmiştir.

Bu aracın ortalama hızı kaç km/saat olmuştur?

60

55

40

35

30

Cevap:4
D

1. saatte = 15 km
2. saatte = 40 km
3. saatte = 25 km
4. saatte = 60 km
Toplam yolculuk süresi = 4 saat
Toplam mesafe = 140 km
140/4 = 35 km

Grafiğe göre, hangisi doğrudur?

İniş süresi, dinlenme süresinden fazladır

Dinlenme sırasında bol sıvı tüketmiştir

En fazla 225 m yüksekliğe çıkmıştır

Tırmanış süresi, iniş süresinden 50 dakika fazladır

İnmeye başlamadan önce 200 dakika dinlenmiştir

Cevap:5
D

Tırmanış süresi 150 dakika, iniş süresi 400-300: 100 dakikadır.
düz çizgi dinlenme olarak kabul edilirse 300-150: 150 dakika olur.
çıktığı en yüksek nokta 150 m diğer veriler tablodan ulaşılacak veriler değildir.



Bir kışlada 60 askere 40 gün yetecek yiyecek vardır.
10 gün sonra 10 asker tezkere alıp kışladan ayrılırsa, kalan yiyecek stoku askerlere kaç gün yeter?

24

28

32

34

36

Cevap:6
E

60 askere 40 gün yetecek yiyecek 2400 kg diyelim.
10 gün sonra 600 kg yenmiş olur. 1800 kg kaldı.
1800 kg 50 askere, 1800 / 50 = 36 gün yeter.

Bir otomobil 20 litre benzinle 180 km yol alıyor. Otomobilin deposu 30 litre benzin almaktadır.

Bu otomobilin deposu benzin ile tamamen dolu ilen kaç km yol alır.

360

320

270

240

200

Cevap:7
C

20 litre benzinle 180 km yol, 10 litre ile 90 km, 30 litre ile 270 km.



90 metre uzunluğundaki bir ahşap süpürgelik uzunluklarının oranı 3/6 olan iki parçaya bölünürse, büyük olan parça küçük olan parçadan kaç metre uzun olur?

5

10

15

20

30

Cevap:8
E

90, 3/6 oranında bölersek, 30 ile 60 olur. 60 - 30 = 30 metre

Kerem yolda 3 adım ileri 1 adım geri gidecek şekilde yürümektedir.
10'uncu adımında Kerem başladığı yere göre kaç adım ilerdedir?

5

6

7

8

9

Cevap:9
B

4.adımda 2 adım ileri gitmiş olur. 8.adımda 4 adım ileri gitmiş olur.
2 adım daha ileri atar, 10.adımda 6 adım ileri gitmiş olur.



Arkadaşları ile lokantaya giden Aysan 4 farklı yemek, 3 farklı içecek, 2 farklı tatlı
çeşidinden bir yemek, bir içecek ve bir tatlıyı kaç farklı şekilde seçebilir?

4

9

12

24

28

Cevap:10
D

4 Yemeği 4 farklı şekilde, 3 İçeceği 3 farklı şekilde, 2 Tatlıyı 2 farklı şekilde,
Hepsinden birer taneyi ise 4*3*2 = 24 farklı şekilde seçebilir.



Önceki SayfaSonraki Sayfa