Yetenek Soruları (Sayısal-Sözel)-5

Yaşlarının ortalaması 15 olan 9 kişinin yaşları toplamı kaçtır?

153

135

142

175

401

Cevap:1
B

Ortalama * Kişi sayısı = Toplamı
15 * 9 = 135



Bir fakültenin İşletme Bölümünde 150, Maliye Bölümünde 125 ve Ekonomi bölümünde 85 öğrenci vardır. Bu öğrencilerin tamamı bir daire grafiğinde gösterildiğinde, Ekonomi bölümündeki öğrencileri gösteren grafik diliminin merkez açısı kaç derecedir?

120

110

100

95

85

Cevap:2
E

150+125+85 = 360 öğrenci bir daire grafiğinde gösterilirse,
her bir öğrenci bir derece yapar. 85 öğrenci 85 derece yapar.

Resimdeki toplama işlemine göre A+B kaçtır?

18

12

15

16

13

Cevap:3
B

AB + BA = 132 ise, Onluk sistemde yazarsak,
10A + B + 10B + A = 132
11A + 11B = 132
A + B = 12



8457 sayısında 4 rakamını 5 artırıp, 8 rakamını 5 azaltırsak sayı hangisi olur?

5857

4500

3957

5739

7548

Cevap:4
C

8457
3957

Ayça kırtasiyeden 2 silgi ve 3 kalem almış ve 3.20 TL ödemiştir. Bir kalem fiyatı 2 silgi fiyatına eşit olduğuna göre bir silgi kaç kuruştur?

20

30

40

50

60

Cevap:5
C

2 Silgi + 3 Kalem = 3.20 TL
1 Kalem = 2 Silgi
2 Silgi + 6 Silgi = 3.20
8 Silgi = 3.20
1 Silgi = 0.40



3 yıl önce yaşları toplamı 15 olan iki kardeşin 3 yıl sonra yaşları toplamı kaç olur?

19

21

23

27

31

Cevap:6
D

3 yıl önce 15, Bugün 15+6 = 21 (her biri, 3 yaş büyüyecek.)
3 yıl sonra 21+6 = 27

Celal, Cemil, Ceren, Canan kardeşlerin 5 yıl önceki yaşlarının ortalaması 12 olduğuna göre, bu dört kardeşin 2 yıl sonraki yaşları toplamı kaçtır?

80

88

90

96

98

Cevap:7
B

4 kişinin 5 yıl önceki yaşları ortalaması 12, Yaşları toplamı 60
Bugün yaşları toplamı 80 ( 60 + 20 )
2 yıl sonra yaşları toplamı 88 ( 80 + 8 )



Bir öğretmen evinden 100 km uzaklıktaki okuluna 40 dakikada gidip, 80 dakikada dönmektedir.

Öğretmen`in okuluna gidiş-dönüşündeki ortalama hızı kaç km'dir?

60

80

100

120

140

Cevap:8
C

40+80 = 120 dakika, 2 saatte 200 km yol gidiyorsa, 200 / 2 = 100 km ortalama hız.

Bir marketteki iki servis aracı farklı mahallelere servis yapmaktadır.
Sabah saat 10:20 de servise başlayan iki araçtan 1.si 35 dakikada bir, 2.si 56 dakikada bir servis yaptığına göre aynı anda tekrar hareket ettiklerinde saat kaçtır?

15:40

13:30

15:00

14:00

15:20

Cevap:9
C

35 ve 56'nın ortak bölenleri = 7, 8, 5
7*8*5 = 280 = 4 saat 40 dakika
10:20 + 4 saat 40 dakika = 15:00



Dikdörtgen şeklindeki oyun parkının uzun kenarları 60 m dir.

Kısa kenarı uzun kenarının yarısı kadardır. Parkın çevresi kaç m dir?

240

220

180

120

110

Cevap:10
C

Uzun kenar 60 ve Kısa kenar 30
2 * ( 60 + 30 ) = 180 metre



Önceki SayfaSonraki Sayfa