Yetenek Soruları (Sayısal-Sözel)-8

Verilenlerden hareketle sorunun cevabı hangisidir?

24

21

19

16

15

Cevap:1
C

4*Kare = 6*Üçgen = 3*Taralı Daire = Taralı Kare
Kare = 3, Üçgen = 2, Taralı Daire = 4, Taralı Kare = 12
Taralı Daire + Kare + Taralı Kare 4 + 3 + 12 = 19



45 öğrencilik bir seminerde
Kız öğrencilerin sayısı 16'dır.
Gözlük takan öğrencilerin sayısı 13'dür.
Kız öğrencilerden en az 1 tanesinin, erkek öğrencilerden de en az 2 tanesinin gözlük taktığı bilinmektedir.

Gözlük takmayan kız öğrenci sayısı en çok kaç olabilir?

10

12

14

15

16

Cevap:2
D

Kız öğrenci 16, 1 tanesi gözlük takıyor.
16 - 1 = 15

Verilen tabloda her satırdaki a, b ve c sayıları belli bir kurala göre dizilmiştir.

Buna göre c=29 ise a+b kaçtır?

54

67

73

84

93

Cevap:3
E

1+2 = 3, 3*2 = 6
2+2 = 4, 4*2 = 8
29+2 = 31, 31*2 = 62
62+31 = 93



Şekilde sayılar bir kurala göre dizilmiştir. Boşluğa gelmesi gereken sayı hangisidir?

5

6

7

8

9

Cevap:4
C

2+1 = 3
5+6 = 11
3+4 = ?
? = 7

Tabloda her satırdaki a, b ve c sayıları belli bir kurala göre dizilmiştir.

Buna göre c=79 ise (a) kaçtır?

233

213

167

162

81

Cevap:5
D

Sağdan sola doğru, +2 , *2 şeklinde ilerliyoruz.

1+2 = 3
3*2 = 6 gibi.

79+2 = 81
81*2 = 162



Görseldeki soruyu cevaplayınız.

12 saat 24 dakika

2 saat 12 dakika

2 saat 24 dakika

1 saat 48 dakika

1 saat 12 dakika

Cevap:6
C

Toplam 36 derece kaybetmesi lazım, 4 dakika da 1 derece kaybediyor, 144 dakikada 36 derece kaybetmiş olur. 1 saat 60 dakika ise, 144 dakika 2 saat 24 dakikaya eşittir.

Bir yönetici, iş yaşamı boyunca beş şirkette ( A, B, C, D, E ) farklı sürelerde çalışmıştır.

- A şirketinde, D’den daha önce ve daha kısa süre; C’den ise daha sonra ve daha uzun süre çalışmıştır.
- E şirketinde C’den daha önce ve daha kısa süre çalışmıştır.
- En uzun süre çalıştığı şirket, ilk çalıştığıdır.

Bu yönetici en son hangi şirkette çalışmıştır?

E

C

D

A

B

Cevap:7
C

Verilenlerden hareketle, A şirketinde D den önce C den sonra, E şirketinde ise C den önce Ve daha kısa çalıştığına göre B şirketi ilk çalıştığı şirket olur. Sıralama B-E-C-A-D şeklinde olacaktır.



Aylin, Betül, Canan, Derya ve Ece’nin saatlerinin doğru zamana göre durumu şöyledir.


Aylin: 3 dakika ileri
Betül: 10 dakika geri
Canan: 7 dakika geri
Derya: 4 dakika ileri
Ece: 9 dakika ileri

Aylin'in saati 14: 54'ü gösterdiğinde Betül'ün saati kaçı gösterir?

14:41

14:47

14:51

15:01

15:07

Cevap:8
A

Aylin'in saati gerçek saate göre 3 dakika ileridedir. 14:54 te gerçek saat 14:51 dir. Betül’ün saati doğru saate göre on dakika geri olduğuna göre Cevap: A dır.

Bir otoparktaki yan yana yedi park yeri soldan sağa doğru, 1'den 7'ye kadar numaralanmıştır.

Bu yerlere 3 otomobil, 2 taksi, 2 otobüs şu kurallara göre park edilecektir.

Otomobillerin yan yana park edilmesi zorunludur.
Taksiler yan yana park edilmesi zorunludur.
Otobüsler yan yana veya ayrı park edilebilir.

3 numaralı yere bir taksi, 6 numaralı yere bir otomobil park edilirse, kaç numaralı yere kesinlikle bir otobüs park edilmesi gerekir.

2

4

1

7

5

Cevap:9
C

2 adet taksi yan yana, 3 otomobil yan yana gelecek.
3 numaraya taksi, 6 numaraya otomobil geliyorsa, İhtimaller;
2/3 numara taksi, bu durumda 4/5/6 numara otomobil, 1/7 otobüs,
3/4 numaraya taksi, bu durumda 5/6/7 numara otomobil, 1/2 otobüs,



Bir madenden çıkartılan mermer 175 km uzaktaki fabrikaya en fazla 15 vagon çekebilen bir yük treniyle taşınmaktadır. Bu taşıma işlemiyle ilgili olarak aşağıdakiler bilinmektedir;

Her vagona tam 4 ton mermer yüklenmektedir.
Tren 10 veya daha az sayıda vagon çekerken saatte 50 km hızla yol almaktadır.
10 vagondan sonra ilave edilen her vagon için trenin hızı saatte 5 km düşmektedir.
Yükünü boşaltan tren vagon sayısı kaç olursa olsun fabrikadan mermer madenine saatte 100 km hızla dönmektedir.

Buna göre, 180 ton mermer her seferinde mümkün olan en fazla miktarda mermer taşınarak fabrikaya götürülecek. Tren son seferinde yükünü boşalttıktan sonra fabrikada kalacak.
Mermer yükleme ve boşaltma işlemlerinin her biri 30 ar dakika aldığına göre tüm mermerin taşınması için kaç saat gerekir?

25,5

26

26,5

27

27,5

Cevap:10
E

Mümkün olan en fazla miktar 15 vagon ile 60 ton olur, 180 ton için 3 sefer demektir. 25 km hız ile 1 sefer 7 saat, 3 sefer 21 saat, 3 yükleme 3 boşaltma 3 saat, 2. ve 3. seferini yapmak için 175x2 : 350 km yolu 100 km ile geri gitmek için: 3,5 saat. Toplam 27,5 saat



Önceki SayfaSonraki Sayfa